Dag 1: Laks og fornminner

Den store visjonsreisen fikk en drømmestart på Salsnes og Lund.

Om man ikke kjenner fortida, egner man seg ikke til å forme framtida, heter det. Dermed var det naturlig å la agentene få en kjapp fordypning i lokalhistorie under visjonsreisens første dag. Etter en introduksjon ved Salvatnets bredd, gikk ferden videre til Smines, der både agenter og hjelpere fikk prøve seg på den lokale fornminnestien.

Her er det gjort en rekke historiske funn, og ekspertene mener det har vært sammenhengende bosetting her de siste 6.000 årene. Enkelte hevder det var disse første beboerne som sist sørget for fast dekke over Salfjellet, men dette er ikke verifisert fra vår side.

Laks åt alle

På hvert av de åtte stedene som skal besøkes de neste dagene, vil agentene og deres hjelpere få ulike oppgaver. Disse oppgavene har i utgangspunktet to likhetstrekk; det ene er at de på ett eller annet vis skal bidra til å vise fram det beste fra grenda – det andre er at agentene ikke har peiling på hva disse er.

Dermed var overraskelsen relativt stor da det viste seg at dagens agentoppdrag var å lage tre ulike retter av laks.

Råstoffet var ultralokalt – fisket i Salvatnet – og videreforedlet av lokale fagfolk. Varmrøkt laks, kaldrøkt laks og gravlaks ble presentert som hovedingrediens – og agentene fikk plukke ut litt ekstra snacks for å lage en rett.

Men hvem var best?

Kulinarisk på Lund

May-Britt med vinnerretten – flankert av Ruth Vendil Vatne og Harald Grøtting.

Kjøkkenet på Strandstua på Lund formelig kokte da agentene og deres hjelpere tråkket i gang sluttspurten. Det formelig spruta av lagene, og lakserettene danset utover fatene.

Stemninga var rimelig anspent da ordførertrioen Arnhild Holstad, Steinar Lyngstad og Trygve Sandvik i henholdsvis Namsos, Namdalseid og Fosnes prøvesmakte rettene etter folkemøtet på Lundstua.

Sjelden har de vel vært mer samstemte. Historiens første vinner i Misjon Visjon ble….

Selve dronninga av kulinariske overraskelser: MAY-BRITT!

Se alle sendingene fra Salsnes og Lund i reprise her