Dag 2: Den eventyrlige øya

Hvor mange severdigheter og aktiviteter er det mulig å legge på ei øy?

Under vår åttedagers visjonsreise skal vi innom to samfunn som begge er omringet av vann. Først ut var altså Jøa – også kjent som «Landet i eventyre», som øyas store sønn skrev. Vårt besøk i Olav Duuns rike startet i Rakkavika, der den lokale sanitetsforeninga tok oss imot med smil og servering.

Det fantastiske anlegget i havgapet framsto i sin fineste stas denne høstdagen, og hit kom også bygdas eldste og yngste på besøk. Nok et fantastisk initiativ fra Jøas frivillige; i realiteten et godt bilde på hva som bor i jøbyggen.

Her fikk også våre agenter presentert dagens oppgave – naturlig nok med utgangspunkt i Olav Duuns diktning. Hver agent fikk sitt eget Duun-sitat, som igjen skulle inspirere dem til å ta nok et kunstnerisk steg.

Sluttproduktet? Et maleri!

Blinkskudd ga ekspert

Dagens andre turnestopp tok vi også midt i den spektakulære Jøa-naturen. I Storvika på Tranås ble vi tatt imot av selveste «Jern-Jan» med etternavn Tranås, som har satt opp en tro kopi av et såkalt langhus fra jernalderen. Det om lag 50 meter lange stolpehuset ligger fantastisk til helt nede i fjæresteinene, og her fikk agentene mulighet til å bli bedre kjent med sine medhjelpere.

Dagens aktivitet burde i utgangspunktet gi «Farmen-Morten» et fortrinn, men etter hvert viste det seg at bueskyting slett ikke er blant tvekampmesterens fremste kvaliteter. I stedet var det nok en gang May-Britt som gikk seirende ut av konkurransen.

Premien var eksperthjelp fra stuntmaleren Vegar Bakke Larsen…

Selv eksperthjelp Vegar Bakke Larsen fikk en utfordrende jobb med kunstmalinga på Brakstad.

Akvarell enten du vil eller ikke

Et realt væromslag dannet bakteppet da agentene og deres hjelpere kom til Brakstad hamn. Regnet la seg på ekte namdalsk vis i friskt diagonaldrev over anlegget da dagens oppdrag skulle løses.

Lerretene ble hengt opp på naustveggen, og fikk en naturlig dusj fra oven før kunstnerspirene trådte til verket. Akrylmalinga fikk et visst vassent preg, men Duun-sitater preller ikke av så lett.

Under kveldens folkemøte ble kunstverkene så vist fram, og selve avstemminga etterlot ingen tvil.

Dagens store vinner ble…

PETTER!

Se alle sendingene fra Jøa her