Dag 4: Eksotisk og søt blanding

Mange kommuner har noe å lære av Namdalseid når det gjelder inkludering. Og syltetøy.

Dagens første sending tok vi fra Øyenskavlen, som med sine 687 meter over havet vil bli den høyeste fjelltoppen i den nye kommunen. Hit hadde også ungene fra Vangstunet barnehage møtt opp, og de startet sendinga med å synge «Lille Petter Edderkopp» på sørsamisk.

Smått vindfullt under opptak på Øyenskavlen.

Rein lykke

Når vi nå først var oppi fjellet i det som kan bli en tospråklig kommune, var det naturlig for oss å høre litt mer om sørsamisk reindrift. Terje Haugen i Fosen reinbeitedistrikt er én av tre reineiere i distriktet – som alle skal overlate drifta til tre kvinnelige reineiere. Haugen tegnet et positivt bilde av framtidas reindrift, og kunne sågar fortelle at det sørsamiske språket er mer i bruk enn før.

Folk på Namdalseid er stolt av naturen i kommunen sin, de er kjent for stor idrett i form av eksempelvis kombinert – og er viden kjent for godt integreringsarbeid. Kanskje ikke spesielt enkelt å vise fram i form av en konkurranse, men regiansvarlig Terese Moe Dahle visste råd.

Dagens oppdrag var todelt; agentene og deres hjelpere skulle plukke lokale bær, blande disse med mer eksotiske versjoner – og lage et best mulig syltetøy av hele greia. Petter vant konkurransen kvelden før, og valgte rambutan, May-Britt fikk fiken og Morten jackfruit.

Dermed var konkurransen i gang.

May-Britt overrasket med to av tre mulige treff under lerdueskytinga.

Sjøåsen i skuddet

Teambuildinga denne dagen ble lagt til skytterbanen på Sjøåsen, der Roar Heggdal fra Namdalseid JFF var instruktør og bas, Her fikk lagene prøve seg på lerdueskyting – noe flere av hjelperne aldri hadde gjort før.

Morten gikk som vanlig høyt ut – denne gang kanskje med rette – og proklamerte seg selv som favoritt foran dagens aktivitet. En av hjelperne hadde meldt avbud på forhånd, siden hun havnet på fødeavdelinga (!), og Morten måtte dermed skyte to serier selv.

Utvilsomt ikke en dårlig utgang, siden Morten feide all konkurranse til side og gikk av med seieren.

Han fikk dermed ekstra eksperthjelp for å løse dagens hovedoppgave: Å lage et eksotisk syltetøy blandet med lokale råvarer!

Røre på Korsen

Medhjelper Ane Alti er vanligvis daglig leder på Lensmannsgården på Korsen; et koselig serveringssted og kunstutsalg utenom det vanlige. Dermed bød det på få problemer å finne et passende sted for reisens andre «kokkekamp» – denne gang med syltetøy som sluttprodukt.

Petter gikk som vanlig ut med relativt høy selvtillit etter at han hadde prøvesmakt sitt eget produkt bestående av rips og rambutan, men under publikums prøvesmaking på kveldens folkemøte var det ingen tvil.

Mortens lokalpatriotsyltetøy ble en soleklar vinner!

Se alle sendingene fra Namdalseid her