Dag 5: Fast oppdrag, løse tenner

Kommunesammenslåing kan fort bli altfor alvorlig. Bra vi har Statland.

Dagens aller første sending ble lagt til tusenårsstedet til Namdalseid kommune. Ved uteområdet ved brua på Sjøåsen ble vi møtt av Solveig Heggdal – mor til en Morten vi kjenner ganske godt – som kunne fortelle oss mer om stedet; om amfiet, om sittegruppene og om det gode dugnadsarbeidet som er lagt ned her.

Her fikk også agentene møte dagens hjelpere for første gang – samt overlevert hint om dagens oppgave.

Laustenner og fliring betød bare én ting: Denne dagen skulle det lages revy!

Gårdsarbeid på Tøtdal. Kalveinnhegning under oppføring.

Gårdsarbeid på Tøtdal

Mens agenter og medhjelpere forflyttet seg til dagens andre location, befant vår oppdagelsesreisende duo Kveli & Rånes seg på Statland, der de tok en tur innom Statland servicesenter; en nær sagt egen institusjon og møteplass i grenda. Her er drifta i ferd med å bli overlatt til den yngre garde – noe som er et tegn på framtidstro og pågangsmot i bygda.

Et annet tegn på ungt pågangsmot fant vi på Tøtdal – nærmere bestemt på melkebruket til Martin Engen og Siv Anita Moe. De unge bøndene har knapt rundet 30-tallet, men driver altså fullskala gård med det som sannsynligvis er blant Namdalens fineste utsikt. Her fikk agentene og medhjelperne prøvd seg på gårdsarbeid i form av gjerding, der Engen selv var dommer.

Selv om May-Britts lag etter sigende hadde lagd det mest solide gjerdet, var det til slutt Mortens lag som ble kåret som vinnere.

Dermed fikk hans lag også eksperthjelp til å løse dagens hovedoppgave.

Revyagentene og ders medhjelpere.

Bærre toill?

Vi kunne brukt haugevis av penger for å skaffe relevant eksperthjelp denne kvelden. Vi kunne leid inn rikskjendiser, regissører med pondus; drevne ringrever med silkeskjerf i halsen og småsnerpete kommentarer. I stedet bød vi på Terese – vår egen regissør. Helt greit det også.

De tre agentene fikk dessuten god hjelp fra lagene sine med både tema og manus. Naturlig nok valgte samtlige lag å ta tak i utfordringer med Nye Namsos kommune; Mortens lag tok tak i framtidsvyer og hvordan det vil gå å bli innlemmet i en ny kommune, May-Britts lag befant seg 12 år fram i tid og tok for seg hvordan det gikk – mens Petter var i et slags parallelt univers med ulike kjendisers kommentarer om sammenslåinga.

Etter at publikum hadde stilt seg opp ved agenten de lo mest av, var det ingen tvil. Kveldens store vinner ble…

PETTER!

Se alle sendingene fra Statland og Tøtdal her