Dag 6: Stedet for store ord

Sjelden har noen kjempet så mye for så lite.

Kanskje er det arbeiderhistorien som gjør det. Kanskje er det noe med drikkevannet. Uansett; folk på Bangsund er godt vant til å kjempe for alt de har. Når vi i tillegg tar med at dagens samfunnshus og småbåthavn er eksempler på anlegg faktisk er satt opp på dugnad, sier det litt om at bangsundingene slett ikke forventer å få alt lagt i hendene.

De bidrar mer enn gjerne selv.

Koselig besøk fra Barstad barnehage under dagens andre sending – fra Kalvøya.

Tre ord

Dagens aller første sending fant sted ved distriktets mest kjente veikryss; et asfaltert lomme der fire verdener møtes: Klinga, Bangdalen, Namsos og Bangsund. Klingakrysset er for mange selve portalen til og fra søndre del av dagens Namsos, og mens agentene fikk møte dagens hjelpere for første gang, tok den eventyrlystne duoen Kveli & Rånes turen til Bangdal samfunnshus. Hit sokner om lag 200 personer med stort og smått, og mer enn ti prosent oppmøte under besøket sier sitt om lokalpatriotismen som rår i grenda.

Men om folk som sokner til Bangsund er vant til å kjempe, skulle ikke situasjonen bli stort annerledes for agentene denne dagen og kvelden.

Hovedoppgaven skulle nemlig vise seg å bli av den relativt utfordrende sorten – styrt av tre (!) ord.

Regissør Terese Moe Dahle og Petter fikk føling med fjæra på Bangsund.

Dikteragenter

I regissør Tereses kiste denne dagen befant det seg nemlig ni ord – tre til hver agent. Disse ordene skulle så benyttes til å lage dikt om Bangsund.

Siden Petter vant konkurransen dagen før, fikk han velge ord først. Han falt ned på «dugnad», «arbeidsmoral» og «samarbeidsvilje», og valgte deretter ordene «solidaritet», «sosial» og «generasjoner» for kollega May-Britt. Morten måtte bruke ordene «tradisjon», «idrettsglede» og «stå-på-vilje».

Kort sagt en rimelig heftig oppgave. Godt det finnes hjelp.

May-Britts lag fikk solid eksperthjelp fra Paal Sandø.

Juks?

Teambuildinga foregikk på naturskjønne Kalvøya, der «Tvekamp» sto på programmet. Her fikk hvert teammedlem prøve seg på ballongblåsing, ringspill og bordtenninsballbalansering, og selv om Morten – nær sagt som vanlig – tøyet regelgrensene for konkurransen ved å bruke sekundviser på klokka, ble May-Britts lag til slutt stående som vinnere av aktiviteten denne dagen.

Dermed fikk de eksperthjelp til diktinga – fra Paal Sandø, som selv har gitt ut diktsamling og flere bøker. Sluttføringa av skrivinga foregikk ved den fantastiske småbåthavna på Bangsund; et idyllisk anlegg som gjerne fungerer som gjestehavn for båtturister om sommeren.

Diktene ble framført under kveldens folkemøte, og publikumsstemmene levnet ingen tvil:

Denne dagen var vinneren…Morten!

Se alle sendingene fra Bangsund