Dag 7: Tro og tradisjoner

Det går visst an å lage håndjern av garn også.

Dagen startet i Ramsvika, som på mange måter kan kalles portalen til Vemundvik. Her har det foregått sildfiske i generasjoner, samtidig som grenda har lange tradisjoner for å bearbeide det som måtte dukke opp av treverk og tømmer. Her finner vi eksempelvis Vemundvik trevarefabrikk, som i dag er en av få gjenværende industriarbeidsplasser i Namsos.

Her fikk May-Britt og Morten møte sine agenter for aller første gang – mens vår alles favorittprest var forhindret fra å møte. Men Petter hadde skaffet en vikar – selveste «gammelordfører» Kåre Aalberg!

Her ble også dagens oppgave presentert, noe spesielt Morten så ut til å motta med en viss skepsis. Tema var nemlig håndarbeid, der lagene måtte ta utgangspunkt i et dikt signert medhjelper Maj Britt Asp – og lage kunst av det.

Harde tak på Sørenget

Utpå ettermiddagen fortsatte ferden mot Sørenget oppvekstsenter, der dagens aktivitet skulle foregå. Med et så aktivt idrettslag som man finner i Vemundvik, sier det seg selv at agentene måtte få prøve seg på en sportslig aktivitet. Med ekstra drahjelp fra Team Sørenget ble det arrangert et aldri så lite rulleskirenn forbi skolen, og spesielt May-Britt så ut til å stråle litt ekstra da hun fikk på seg hjelm og ski i styrtregnet…

Konkurransen ble relativt overlegent vunnet av Morten, som ikke ble direkte nedbrutt da det viste seg at laget hans fikk ekstra eksperthjelp for å utføre dagens hovedoppgave.

Håndarbeid i Kjerkstua

Siden Namdalen viste seg fra sin aller mest værtypiske side (det vil si diagonalregn), var det godt å komme innendørs i Kjerkstua i Vemundvik. Bygget ble oppført allerede i 1912, og har gjennom en voldsom lokal innsats blitt solid pusset opp de senere åra. Huset har fungert som alt fra tradisjonell kirkestue, kommunehus og fødestue opp gjennom åra, og er den dag i dag et vigslet hus som benyttes til alt mulig i lokalsamfunnet.

Her fikk agentene fullført sine kunstverk, og kunne med god margin rekke folkemøtet i Centrum senere på kvelden.

Gikk for gjenkjenning

Mens Morten valgte tøy som medium i kunstproduksjonen, gikk Kåres lag for saks, lim og papir. May-Britt, derimot, valgte en teknikk som kanskje overrasket de fleste. Etter tips fra medhjelperne valgte hun en teknikk de fleste som er oppvokst i Vemundvik de siste åra er kjent med – nemlig veving.

I tett konkurranse med Morten vant May-Britt til slutt dagens oppgave med 24 mot 20 publikumsstemmer – og får eksperthjelp på visjonsreisens aller siste dag!

Se alle sendingene fra Vemundvik her